Vanliga frågor och svar

Frågor och svar om vår förening

Värmen

Vad gör jag om elementen är kalla?
Vrid ner termostaten på 0 och låt det stå en liten stund. Vrid upp det på 5:an. Ibland kan de stanna igen om man vrider upp dem till 7:an, så låt det stå på 5:an.

När sätter vi på värmen?
Värmen är på hela året. Men efter en varm sommar då husen har varit uppvärmda och temperaturerna har i snitt varit långt över 20 grader inomhus, känns det kallt och rått när vi “bara” har 20 grader.

Varför är inte elementa varma?
Förr kunde man gå fram till elementen och känna hur värmen strålade ut hela tiden. Dagens moderna element blir av miljöhänsyn bara varma tills temperaturen går upp till angiven temperatur. Sedan blir de kalla igen.

Hur varmt ska det vara i våra lägenheter?
På dagen är det 20-21 grader och på natten 18 grader.

Jag fryser, kan jag få det varmare?
Nej, i så fall måste alla få det varmare och det skulle kosta väldigt mycket extra. Värmen är en av föreningens största kostnader.

Det bubblar i elementen, får jag lufta dem själv?
Nej, vi har en avluftare som sköter detta centralt.
(Om alla gör detta själva får vi massor av luft i systemet som kommer att vandra runt bland lägenheterna.)

Om jag skruvar av termostaten, blir det varmare då?
Nej, så kunde man göra på gamla villaelement men våra element stänger av sig och då kommer ingen värme alls.

Tips! Passa på att sätta nya tätningslister (silikonlist är att rekommendera) nu innan vinterkylan
kommer. Finns att köpa i större matbutiker. Kom ihög att även täta balkongdörren!

Vad gör jag med mina tomglas?
Vid sopstationen på 9:an finns två igloos (Får du inte in glaset i igloon så får du själv lämna det på en återvinningsstation.) Ställer du dem bara någonstans kommer det snart att ligga krossat glas överallt!

Har vi någon gemensam container?
Container ställs upp vid Pizzerian två gånger om året. Den kommer fredag eftermiddag och står till måndag morgon. I den får du slänga allt som är brännbart.
Men du får INTE slänga däck, färgburkar, batterier, vitvaror och elektronik.

Var kan jag slänga det som inte får plats i containern?
Har du renoverat och tänker slänga alla köksskåpen eller en stor soffa är det bättre om du tar det till återvinningscentralen. Du har vid inflyttning fått ett återvinningskort som ger dig 6 tömningar per år. Har du inget får du köpa ett nytt en tisdag på expeditionen. Kortet tillhör lägenheten och ska vid lägenhetsförsäljning lämnas till nästa medlem.

Var får jag grilla?
På gården har vi fyra stora grillar som är till för alla medlemmar. Grilla gärna på dem men kom ihåg att göra rent efter dig. Matrester och sopor tar du naturligtvis bort själv.
Använder du engångsgrillar ställ inte dessa på gräset, utan på asfalten. Låt de svalna minst 24 timmat innan du slänger dem i soporna.

Får jag grilla på balkongen?
På balkongen är det på grund av brandrisk endast tillåtet att använda el- eller gasolgrill. Gasoltuben får du heller inte ställa någon annan stans än på balkongen.

När ska det vara tyst i lägenheten?
Nattro mellan 23 och kl 6. Tänk på dina grannar när du/ni spelar musik och sitter på balkongen eller har fönster öppna.

Jag ska hyra ut i andrahand vad måste jag tänka på?
Du måste lämna in ansökan (finns på hemsidan) till styrelsen. Vi måste ha godkänt din ansökan innan du hyr ut. Det finns tre kriterier som du får hyra ut för: 1 Provbo, 2 Studier på annan ort (intyg krävs) eller 3 Arbete på annan ort (intyg krävs). Du får max hyra ut ett år åt gången för punkt 2 och 3. Det krävs en ny ansökan och intyg för varje år.

När styrelsen har godkänt din ansökan får du köpa en speciell tag till den som ska hyra av dig. Tagen kostar 500 kr och gäller bara under tiden du hyr ut. Du betalar kontant när du hämtar ut den på expeditionen. Andrahandsuthyraren får sedan sitt namn i dörrskylten och får själv sätta upp en lapp på din dörr med sitt namn. Men i vårt namnskåp i entrén ändrar vi inte och de får inte heller klistra sitt namn ovanpå ditt. Tänk också på att om det är en ”stökig” hyresgäst så är det du som står som ansvarig och kan bli utesluten ur föreningen. Sak samma om du hyr ut utan lov från styrelsen.

Varför tjuter det när jag ställer upp ytterdörren?
I vårt nya passersystem har vi ett larmsystem som tjuter när någon dörr står öppen för länge. Detta för att inte obehöriga ska komma in. Du kan inte ställa upp ytterdörren mer än 30 minuter innan larmet går.

Lite allmänt

Belysning
När du går upp på vinden eller ner i källaren så måste du själv släcka ljuset på de flesta ställena. Samma sak gäller i tvättstugorna.

När får jag tvätta?
Alla dagar (även röda dagar) mellan kl 07.00 – 21.00 får du använda tvättstugorna. Går någon tvättmaskin sönder, ring/maila till felanmälan och sätt upp en lapp på maskinen om att den är sönder. Glöm inte att städa efter dig när du har tvättat färdigt. Även i torkrummet samt ta med dig tomkartonger och ludd.


Vad gör jag av min julgran?
När julen är slut får du själv lämna din gran till återvinningscentralen eller till Mölndals energi. Vi har ingen möjlighet att ta hand om granarna. Ska vi forsla bort dem blir det en extra kostnad för hela föreningen.

Vad gör jag om jag råkar göra sönder en vas i trapphuset?
De
finns på IKEA för 5:-/st. Snälla, låt alla få glädjas av dem! Det gäller även väggdekorationerna. Låt bli att riva ner dem!

Jag ska renovera, vad gäller?
Styrelsen har tagit fram en policy för renoveringar av lägenheterna. För att undvika obehag för andra boende har styrelsen beslutat att renoveringar får ske vardagar kl 8.00 - 20.00 samt lördagar, söndagar och “röda dagar” kl 10 - 17. Helgdagar och röda dagar får endast arbeten som är “tystare” göras, ingen borrning och inte bilning i t.ex. badrum. Tänk också på att fråga styrelsen innan du gör några förändringar i lägenheten.


Ska du ändra i badrum eller kök krävs ett kvalitetsintyg som du lämnar till föreningen, där det står vem som gjort arbetet mm.
Vid renovering gäller att allt arbete görs i den egna lägenheten, ingen sågning på balkong, trapphus eller på gårdar. Säg till dina hantverkare vad som gäller! Har du haft hantverkare (t.ex. dörrbyte) hos dig måste du eller företaget städa upp i trapphuset efteråt.
Vid inflyttning och renovering blir det ofta mycket skräp och tomlådor. Det är inte meningen att du ska slänga dessa i våra gemensamma sopkärl utan dessa får du själv åka till återvinningsstationen med. Använd ditt återvinningskort!

Får jag hyra ut min parkering/garage?
Ja, du får hyra ut din plats men endast till de som bor i vår förening.

Får jag ställa min rullator eller barnvagn i trapphuset?
Rullator och underrede till barnvagn får ställas i trapphuset så länge de inte står i vägen.

Var får jag ställa min MC?
MC är ett motorfordon och ska stå på en parkeringsplats. Det är inte tillåtet att parkera på gården eller vid cykelställen.

Var får jag ställa min Moped?
Mopeder får ställas i cykelstället men inte förvaras i cykelrummen då de har bensintank som kan börja brinna.

Var gäller med för mina husdjur?
Alla djur ska hållas kopplade och får inte heller rastas på våra gårdar. Du får inte heller ta med dig dina djur in i allmänna utrymmen som tvättstuga, vind eller källare.

Vad gäller för rökning?
Du får röka i din lägenhet (men inte under köksfläkten) och på din balkong. Men visa hänsyn när dina grannar är ute på balkongen. Du får inte heller röka på allmänna utrymmen som tvättstuga, vinden eller källare. Du får inte heller tända cigaretten i trapphuset (brandlarmet kan gå igång).

 

Är det något annat du funderar över?
Hör av dig till styrelsen

There are no events at this time
KALENDERN