Ordning och trivsel

Ordning och trivsel


Ordning

Det är inte tillåtet att:
  • Måla på balkonggolvet.
  • Glasa in balkongen.
  • Sätta upp parabol på balkongen eller fasaden.
  • Röka i trappuppgångar, källare, vindar eller tvättstugor.
  • Riva väggar, ändra elen eller vatten- och värmeledningsdragningarna i din lägenhet utan styrelsens vetskap och godkännande.
  • Rasta hundarna på gräsmattorna. Ha hunden kopplad.
  • Ställa cyklar eller motorcyklar på gångarna. Cyklar ska stå i cykelstället och motorcyklar på parkeringsplats.
  • Förvara cyklar och barnvagnar i trappuppgångar, källare eller vindsgångar. Detta är väldigt viktigt på grund av brandrisken. I trappuppgångarna får vi inte heller lägga ut egna entrémattor.
  • Mata fåglarna utom där vi har satt upp fågelbord. Vi får problem med fiskmåsar och råttor.
  • Hänga blomlådor på utsidan av balkongen. Detta på grund av risken för nedfallande blomlåda.
  • Slänga ut fimpar eller annat skräp från dina fönster.
  • Piska, skaka mattor eller sängkläder på balkongen.
  • Använda lägenheten eller garage till annat än det är avsett för.
DU SKA:
  • Teckna en tilläggsförsäkring till din vanliga hemförsäkring.
  • Vara aktsam om och vårda föreningens entréer, trappor och övriga gemensamma utrymmen.
  • Alltid stänga av vattenkranen, även när vattnet är avstängt.
  • Respektera nattron för dina grannar klockan 23.00–06.00.
  • Lägga “rätt skräp” i rätt behållare. Kartonger viker du ihop så att de tar mindre plats.
  • När du tvättat klart, gör rent tvättmaskinerna, bänkarna, torktumlarfilter, golvet och även torkrummet. Är något sönder så gör en felanmälan.
  • En gång om året upplåta din lägenhet för besiktning av styrelsen. Vi kontrollerar då element, rör och annat som tillhör föreningen.
  • Om du upptäcker ohyra, kontakta styrelsen.
  • Alltid stänga entrédörrarna efter dig.
  • Informera dina vänner och bekanta om att det är förbjudet att parkera inne på våra gårdar.

Tänkvärt!

I en bostadsrättsförening är du ingen hyresgäst, utan delägare. Alla föreningens kostnader är dina kostnader. Försök därför att hålla nere våra gemensamma kostnader!

Trivsel

Bommarna

Behöver du komma in på gården förbi bommen, kan du köpa en trekantsnyckel hos en låssmed, exempelvis Mölndals Låsservice på Bergmansgatan i Mölndals centrum.

Brandvarnare

Föreningen har utrustat alla lägenheter med brandvarnare. Kontrollera batteriet regelbundet. Funktionstiden för en brandvarnare är 10 år. Ta gärna för vana att testa din brandvarnare varje år, exempelvis den 1 januari.

Föreningen har även brandvarnare på vindarna och i trapphusen. På vindarna är dessa seriekopplade. Det betyder att om det börjar brinna i någon del av huset, så tjuter alla brandvarnare.

Om det börjar tjuta i trappan kan det givetvis bero på att det brinner. Ring då 112. Men det kan även bero på att ett batteriet till någon av brandvarnarna är slut. Ring felanmälan och uppge vilken trappuppgång det gäller. Om det börjar tjuta på vindarna kan det, utöver brand, också bero på att batteriet till brandvarnarna är slut, eller på att luftfuktigheten är hög eller att det är väldigt kallt. Ta gärna ut batteriet och lägg brandvarnaren på golvet. Sedan ringer du felanmälan.

Container

Under en helg varje höst och vår beställer vi en extra container för brännbart avfall. Däck, färgburkar, batterier, vitvaror och elektronik får du inte slänga här. Det får du åka till återvinningscentralen med. Du använder ditt sopkort som gäller för sex besök per år. Sopkortet tillhör lägenheten och ska finnas kvar vid försäljning. Ett nytt sopkort kan köpas av föreningen och kostar 500 kronor.

El

I lägenheterna har vi enfassystem. Detta är viktigt att tänka på när du exempelvis installerar ny spishäll.

Entré- och källardörrar

Se till att stänga dem, så slipper vi få in obehörigt folk och undviker stölder.

Förråd

Till de flesta lägenheter hör ett vindsförråd och ett källarförråd. Vissa mindre lägenheter har endast vindsflörråd. Förråden ska vara uppmärkta med lägenhetsnummer och ha ett hänglås.

Gemensamma trivsel- och trädgårdsdagar

Vår och höst träffas vi och hjälps åt att göra våra trädgårdar fina.

Grillning

Vi har fyra grillar i vår förening. Dessa är till för alla. När du använt grillen, se till att skräp och matrester läggs i sopstationerna. Gör rent i grillen efter dig.

Inre fond

Föreningen avsätter inte längre till den inre fonden, men finns det pengar kvar i din lägenhets inre fond har du rätt att ta ut den summan. För uttag ur inre fonden med överföring till bankkonto eller postgiro, lämna kvitton och ange antingen ditt postgironummer eller bankens clearing- och kontonummer till styrelsen. Om inga konton finns angivna gör vi en vanlig utbetalning, dvs. du kommer att få ett utbetalningskort.

Renovering

Vid renovering som rör våtutrymme, badrum, VVS, el eller omdisponering av väggar krävs tillstånd från styrelsen. Ansökan görs på nedan blankett.

För att undvika obehag för andra boende har styrelsen beslutat att renoveringar får ske vardagar mellan 8.00 och 20.00 samt lördagar, söndagar och röda dagar mellan 10.00 och 17.00. 

Helgdagar och röda dagar får endast tystare arbeten göras. Ingen borrning eller bilning i exempelvis badrum är tillåtet. Tänk också på att fråga styrelsen innan du gör några förändringar i lägenheten.

Har du haft hantverkare hos dig måste du eller företaget städa upp i trapphuset efteråt. Vid inflyttning och renovering blir det ofta mycket skräp och tomlådor. Det är inte meningen att du ska slänga dessa i våra gemensamma sopkärl utan dessa får du själv åka till återvinningsstationen med.

Tags

Till varje lägenhet ska det finnas minst tre tags. Dessa används för att öppna entrédörren, källarentréerna och tvättstugorna. Fler tags kostar 500 kronor stryck.

TV

Via Com Hem får du ett grundutbud av tv-kanaler, internet och fast telefoni.

Ventilation

Det är viktigt att ventilatonen fungerar som den ska i lägenheten. På ytterväggen ska det finnas en öppningsbar ventil för in-luft och ovanför spisen ska det finnas en ventil för ut-luft. Den får inte vara övertäckt med fläktkåpa eller vara ansluten till någon fläkt. Endast kolfilterfläkt är tillåtet att använda.

I rummen ska det sitta en liten ventil under varje fönster som man kan skruva upp. I vissa lägenheter sitter denna ventil på väggen. I badrummet finns en ut-ventil. Eftersom vi bara har självdrag i lägenheterna är det viktigt att inte stänga badrumsdörren helt, framför allt inte efter det att man har duschat.