Vanliga frågor

Vanliga frågor


Värmen

Vad gör jag om elementen är kalla?

Vrid ner termostaten till noll och låt det stå en liten stund. Vrid sedan upp det till 5:an. Ibland kan de stanna igen om man vrider upp dem till 7:an, så låt det stå på 5:an.

När sätts värmen på?

Värmen är på hela året. Men efter en varm sommar då husen har varit uppvärmda och temperaturerna har i snitt varit långt över 20 grader inomhus, känns det kallt och rått när vi “bara” har 20 grader. På natten är det 18 grader.

Varför är inte elementa varma? 

Förr kunde man gå fram till elementen och känna hur värmen strålade ut hela tiden. Dagens moderna element blir av miljöhänsyn bara varma tills temperaturen går upp till angiven temperatur. Sedan blir de kalla igen.

Jag fryser, kan jag få det varmare? 

Nej, i så fall måste alla få det varmare och det skulle kosta väldigt mycket extra. Värmen är en av föreningens största kostnader.

Det bubblar i elementen, får jag lufta dem själv? 

Nej, vi har en avluftare som sköter detta centralt. Om alla luftar sina element själva får vi massor av luft i systemet som kommer att vandra runt bland lägenheterna.

Om jag skruvar av termostaten, blir det varmare då? 

Nej, så kunde man göra på gamla villaelement men våra element stänger av sig och då kommer ingen värme alls.

Tips! 

Passa på att sätta nya tätningslister (gärna av silikon) innan vinterkylan kommer. Dessa finns att köpa i större matbutiker. Kom även ihåg att täta balkongdörren.

Sopsortering

Vad gör jag med mina tomglas? 

Vid sopstationen vid parkeringen mellan Vänortsgatan 7 och Vänortsgatan 12 finns två igloos. Där slänger vi färgat och ofärgat glas. Får du inte in glaset i igloon så får du själv lämna det på en återvinningsstation.

Har vi någon gemensam container?

Container ställs upp vid Pizza Marcus två gånger om året. Den kommer på fredag eftermiddag och står till måndag morgon. I den får du slänga allt som är brännbart. Däck, färgburkar, batterier, vitvaror och elektronik får inte slängas i containern.

Var kan jag slänga det som inte får plats i containern?

Har du renoverat och tänker slänga alla köksskåpen eller en stor soffa är det bättre om du tar det till återvinningscentralen.

Grillning

Var får jag grilla? 

I föreningen har vi fyra stora grillar, en på varje gård. Dessa är till för alla medlemmar. Grilla gärna på dem men kom ihåg att göra rent efter dig. Matrester och sopor tar du naturligtvis bort själv. Använder du engångsgrillar, så ställ inte dessa på gräset utan på asfalten. Låt grillarna svalna minst 24 timmat innan du slänger dem i soporna. 

Får jag grilla på balkongen?

På balkongen är det på grund av brandrisk endast tillåtet att använda el- eller gasolgrill. Gasoltuben får du heller inte ställa någon annan stans än på balkongen.

Fordon och parkering

Hur gör jag om jag vill hyra en parkering?

Om du vill hyra en parkering hör du av dig till vår tekniska förvaltare. Oftast är kön inte så lång. Du hittar kontakuppgifter till förvaltaren här.

Får jag hyra ut min parkering eller mitt garage?

Du får hyra ut din parkeringsplats men endast till de som bor i vår förening. Du får inte hyra ut ditt garage.

Får jag ställa min rullator eller barnvagn i trapphuset?

Rullator och underrede till barnvagn får ställas i trapphuset så länge de inte står i vägen.

Var får jag ställa min MC?

MC är ett motorfordon och ska stå på en parkeringsplats. Du kan också hyra ett av föreningens MC-garage. Det är inte tillåtet att parkera MC på gården eller vid cykelställen. 

Var får jag ställa min moped?

Mopeder får ställas i cykelstället men inte förvaras i cykelrummen då de har en bensintank som kan börja brinna.

Uthyrning i andra hand

Jag ska hyra ut i andra hand, vad måste jag tänka på

Du måste lämna in en ansökan till styrelsen, och din ansökan måste godkännas på ett styrelsemöte innan du hyr ut. Du hittar ansökningsblanketten här.

Blanketten skickar du till info@bblick.se.

När styrelsen har godkänt din ansökan kan du köpa en speciell tag till den som ska hyra av dig. Tagen kostar 500 kronor och gäller bara under tiden du hyr ut. Du betalar med Swish till nummer 1236418990.

För att få ansökningen beviljad behöver du uppge ett skäl för uthyrningen. Detta skäl måste godkännas av styrelsen. Om anledningen till uthyrningen är studier på annan ort, krävs antagningsbesked eller intyg från läroanstalten för att vi ska behandla ärendet.

Om anledningen är arbete på annan ort, krävs intyg från arbetsgivaren för att vi ska behandla ärendet.

Om du vill hyra ut på grund av att din lägenhet är svårsåld, behöver vi veta vilken mäklare du har anlitat för att försöka få sålt, under vilken tidsperiod detta pågått samt om du har fått bud på lägenheten eller inte. Detta skäl till uthyrning är ett skäl som styrelsen ‘är restriktiv med att godkänna.

Tar föreningen ut en avgift när jag hyr ut min lägenet i andra hand?

Ja, enligt stadgarna har föreningen rätt att ta ut en avgift som motsvarar upp till 10 procent av ett prisbasbelopp per år när du hyr ut i andra hand. Avgiften delas på 12 och debiteras per månad som ett tillägg på din vanliga månadsavgift. Du debiteras för så många månader som du hyr ut.

Vad händer om jag hyr ut utan godkännande från styrelsen?

Om du hyr ut din lägenhet utan godkännande från styrelsen kan du bli utesluten i föreningen.

Vems ansvar är det om min hyresgäst missköter sig?

Om din hyresgäst missköter sig och stör är det du som bär ansvaret, och kan i värsta fall bli utesluten ur föreningen.

Renovering

Jag ska renovera, vad gäller? 

För att undvika obehag för andra boende har styrelsen beslutat att renoveringar får ske vardagar mellan 8.00 och 20.00 samt lördagar, söndagar och röda dagar mellan 10.00 och 17.00.

Vid renovering som rör våtutrymme, badrum, VVS, el eller omdisponering av väggar krävs tillstånd från styrelsen. Ansökan görs på nedan blankett.

Helgdagar och röda dagar får endast tystare arbeten göras. Ingen borrning eller bilning i exempelvis badrum är tillåtet. Tänk också på att fråga styrelsen innan du gör några förändringar i lägenheten.

Dina hantverkare får inte ställa bilarna på gårdarna mer än för i- och urlastning.

Vem städar efter min renovering?

Har du haft hantverkare hos dig måste du eller företaget städa upp i trapphuset både under tiden och efteråt. Vid inflyttning och renovering blir det ofta mycket skräp och tomlådor. Det är inte meningen att du ska slänga dessa i våra gemensamma sopkärl utan dessa får du själv åka till återvinningsstationen med. Använd ditt återvinningskort.

Tvättstuga

När får jag tvätta?

Alla dagar (även röda dagar) mellan 07.00 och 21.00 får du använda tvättstugorna.

Går någon tvättmaskin sönder, hör av dig till felanmälan via mejl eller telefon och sätt upp en lapp på maskinen om att den är sönder. Kom ihåg att städa efter dig när du har tvättat färdigt och ta med dig tomkartonger och ludd.

Hur bokar jag tvättid?

Här kan du läsa mer om hur du bokar tvättid.

Övrigt

När ska det vara tyst i lägenheten? 

Nattro gäller mellan 23.00 och 06.00. Tänk på dina grannar när du spelar musik och sitter på balkongen eller har fönster öppna. Detta gäller även dagtid. Vid störning kan Securitas komma och du debiteras då kostnaden för deras utryckning.

Varför tjuter det när jag ställer upp ytterdörren? 

I vårt passersystem har vi ett larmsystem som tjuter när någon dörr står öppen för länge. Detta för att inte obehöriga ska komma in. Du kan inte ställa upp ytterdörren mer än 30 minuter innan larmet går. Larmet är kopplat till styrelsen.

Var gör jag av min julgran? 

När julen är slut får du själv lämna din gran till återvinningscentralen eller till Mölndals Energi. Föreningen har ingen möjlighet att ta hand om granarna. Skulle vi forsla bort dem blir det en extra kostnad för hela föreningen. Det är inte tillåtet att slänga ut granen på föreningens mark eller inkringliggande områden.

Vad gör jag om jag råkar göra sönder en vas i trapphuset?

Köp en ny på IKEA. De kostar 5 kronor styck. Tänk på att vara försiktig när du bär stora saker i trapphuset, så undviker vi att vaserna går sönder. Detta gäller även väggdekorationerna. Riv inte ner dem.

Vad gäller för mina husdjur?

Alla djur ska hållas kopplade och får inte heller rastas på våra gårdar. Du får inte heller ta med dig dina djur in i allmänna utrymmen så som tvättstuga, vind eller källare. 

Vad gäller för rökning?

Du får röka i din lägenhet (men inte under köksfläkten) och på din balkong. Om du röker på balkongen är det dock viktigt att du visar hänsyn till dina grannar. Du får inte röka precis utanför entréerna, eller i allmänna utrymmen så som tvättstuga, vind eller källare. Du får inte heller tända cigaretten i trapphuset. Då kan brandlarmet kan gå igång.

Vart ska pantbrev skickas?

Pantbrev skickas till vår ekonomiska förvaltare, Bredablickgruppen. Adress finns här.

Vad finns föreningens skyddsrum?

Föreningens skyddsrum finns i cykelrummen på Vänortsgatan 7, Vänortsgatan 8, Vänortsgatan 10, Vänortsgatan 12 och Hagåkersgatan 4. Cykelrummen på Vänortsgatan 9 som har fönster och vanliga dörrar duger inte till skyddsrum. Skyddsrummet där är istället matkällaren förråden i gången mellan 9B och 9C.

Om det är något annat du undrar över är du välkommen att höra av dig till föreningens förvaltare.